הגישה שלי כסופר וכעורך היא להתייחס לכל תהליך הכתיבה כחוויה לימודית ומעשירה, כמשהו שמתפתחים איתו, ותמיד, תמיד לשאוף לאתגר את עצמך.
עמיחי שלו
Scroll Down

יסודות הסיפור הקצר

לכולנו יש המון סיפורים קצרים לספר, סיפורים שקורים לנו, לאחרים, או מתוך הדמיון, אבל איך זה עובד במעבר למקלדת: איך לוקחים רעיון שמקנן בנו והופכים אותו לסיפור קצר, כמה קצר יכול להיות סיפור קצר, כמה ארוך, והאם אפשר לכתוב אותו פשוט כמו שרוצים, או שיש חוקים, ואם יש חוקים, האם כדאי לשבור אותם?

שמונה מפגשים של סדנה מעמיקה בהנחיית הסופר, העורך, המשורר והמרצה עמיחי שלו, בהם נענה אל שאלות אלו ואחרות. נלמד את העקרונות הבסיסיים של סיפור קצר, את מאפייניו ונוסחיו השונים, וכן את אתגריו בכל הנוגע לכתיבה. נקרא סוגים שונים של סיפורים קצרים – של אחרים ושל עצמנו, נלמד סיפורים, נכתוב סיפורים ונשפר אותם יחד, נגמע ונטרוף סיפורים קצרים משיעור לשיעור, עד שייבנה וייתקבל ארגז כלים בסיסי, מלא וחיוני שיעזור למשתתפים להפוך את כתיבתם לאיכותית, עשירה ומהנה יותר.

מבנה הקורס – שמונה מפגשים "און ליין" (קורס ערב).

החלק הראשון של השיעור יפתח בלימוד והקניית כלים פרקטיים בהתאם לנושא המפגש. שלב נוסף בחלק זה יהיה ניתוח של טקסט המדגים בפועל את הכלים, הידע, המהלכים הספרותיים ועוד אשר נילמדו במפגש.
החלק השני של השיעור יהיה דיון וניתוח באמצעות הטקסטים של המשתתפים במטרה להטמיע מהלכים ותהליכים – גם בטקסטים הנקודתיים אך גם עבור כל המשתתפים במסעם הפרטי אל הסיפור הקצר שלהם.

שיטת הלמידה והמישוב: במהלך הקורס יקבלו התלמידים משימות קריאה למפגש הבא, בדרך כלל סיפור קצר – בינוני. כמו כן, בכל מפגש יהיה חלון זמן שינוצל לטובת עבודות התלמידים, כלומר – הסיפורים עליהם הם עובדים ו/או רוצים לעבוד. הקורס יתנהל כסדנה והדיונים בו יהיו פתוחים. ליצירת אווירה שיתופית ואינטימית נבקש מכל התלמידים להשתתף בקורס עם מצלמה פתוחה. 

הקורס מוקלט (לזמן מוגבל) וניתן בעת הצורך למשתתפי הקורס לצפייה חוזרת.

תאריך הקורס: 20.5.2024 ועד 8.7.2024 | ימי שני ערב 18:00 עד 20:00
מחיר הקורס: 2,500 שקלים (ניתן לפרוס לתשלומים)

**מקומות אחרונים**

סיפור קצר

המפגשים

מפגש זה יהווה מפגש היכרות קצר ולאחריו ננהל דיון תחת הכותרת: מה הופך טקסט כלשהו לכזה שמוגדר כסיפור קצר, האם זה עניין של אורך, אסתטיקה או מהות? בחלק הראשון נבחן טקסטים קצרים שונים וננסה לענות יחדיו על השאלה.

איך לוקחים רעיון והופכים אותו לסיפור? נתחיל בסקירה איך ומתי התפתח הסיפור הקצר, ומהו נוסח הסיפור הקצר המודרני שניתן לראות קו ישיר בינו ובין המסורתי, ועד לסיפורים שלנו עצמנו בתהליך הכתיבה הפרטי של כל אחד.

נעימיק ביסודות של הסיפור הקצר ונתעמק בסוגייה האם המבנה הקלאסי של אקספוזיציה, הסתבכות, נקודת שיא, מפנה וסיום, וכן סוף פתוח וסוף סגור – עדיין רלבנטיים לסיפור הקצר של המאה ה-21?

נלמד כיצד הופכים סיפור קצר לסיפור טוב וסיפור קצר טוב לסיפור איכותי. נבין מהי הגדרתה של מסה ונתמודד עם השאלה איך אפשר להגדיר מסה ואת העקרונות המכוננים את איכותה, ואיך והאם אפשר ניתן לשלב אותה עם פרוזה, עם כתיבה יומיומית, ובעצם עם כל תת ז'אנר או פורמט אחר.

במפגש זה נבין ונתעמק באותו "שיבוש" דרמטי, שלרוב הוא הסיבה המכוננת את הדרמה, ונבחן מספר דוגמאות שלו בסיפורים.

במפגש זה נתעמק בנוסח מודרני נוסף של סיפור קצר, ונסתכל עליו לעומק מתוך נקודת מבטו של הכותב, כפאזל שלעולם אי אפשר למלא את כל חלקיו.

במפגש זה נדון בדמות העומדת במרכז הסיפור הקצר ומניעה אותו: כמה מידע אנו צריכים לתת עליה, ואיך בדיוק מאפיינים ומייחדים ביריעה כה קצרה. או במינוח ספרותי: הפרוטגוניסט

את המפגש האחרון נקדיש לכל מיני סוגיות שעלו במהלך הסדנה ולא לובנו מספיק, נחזור על הדברים העיקריים עליהם עבדנו ושאותם במיוחד כדאי לזכור ולכתוב לאורם.

פרטים נוספים?

השאירו לנו פרטים ונציגתנו תחזור אליכם בהקדם.


    נגישות